A yumeiho elmélete

A Yumeiho célja a szervezet egyensúlyának megteremtése. Kevesen mondhatják el magukról, hogy teljesen egészségesek, minden szervük tökéletesen működik, teljes összhangban élnek mind környezetükkel, mind önmagukkal. A legtöbb ember élete valamelyest eltér ettől az idealizált állapottól. Ennek a helyzetnek jól érzékelhető megnyilvánulása, hogy az ember teste nem szimmetrikus, az izmok a test különböző tájain nem egyformán feszülnek, a gerincen nemkívánatos görbületek, csavarodások jelennek meg. Az izmok aránytalan igénybevétele a különböző belső szervekre is kihat. (gondoljunk csak a feszes nyakizmok által előidézett fejfájásra) Így számtalan betegség alakulhat ki, amely visszavezethető a kiegyensúlyozatlanságra. Az aszimmetria kialakulásának oka egyénenként változó lehet, ritkábban  veleszületett rendellenességek, gyakrabban főként a mozgásszegény, stresszes életmód,  a szervezet egyoldalú megterhelése és táplálkozási tényezők játsszák a főszerepet.
A test szimmetriájának visszaállítása magával hozza a kialakult betegségek és tünetek elmúlását, mert azok okát szünteti meg, így a szervezet újra megfelelően tud működni. A módszer hatékonyságának az egyik titka, hogy a kezelés célirányosan történik. A kezelő személy megfelelő diagnosztikával meg tudja állapítani, hogy mely technikák alkalmazása segíti elő leginkább az egyensúly gyors helyreállítását. Ezt a folyamatot a testsúly-központ eltolódás elmélete magyarázza meg.
Az emberi test statikai alapja a keresztcsont-csípőcsonti ízület (sacro-iliacalis ízület, SI-ízület) ami a medence és a gerincoszlop találkozási pontja. A legtöbb embernél ennek az ízületnek valamilyen mértékű aszimmetriája figyelhető meg (diszlokált az SI-ízület), általában az egyik medencelapát feljebb helyezkedik el és befelé csavarodik. Mivel a keresztcsonton támaszkodik az egész gerinc és innen indulnak a lábak is, így a medence szimmetriája döntő fontosságú a szervezet egyensúlyának szempontjából. A kezelések során az SI-ízület és környéke kiemelt fontosságú, ezért is hívják  másképpen „csípőcsont-igazító nyomó-gyúró masszázs”-nak.
Az elmélet ismeretében eldönthető a kezelés módja, így a szervezet szimmetriáját hatékonyabban tudjuk helyreállítani.